Deelnemers proeverij 2023

Maak kennis met onze kleine kwaliteitsimporteurs

Naast de twee oprichters van Vignerons du Terroir (Dis Donc Champagne en Champagne Moutardier) zijn er elke editie meerdere kleine champagne-importeurs die hun wijnen laten proeven. Elke importeur heeft zijn eigen verhaal en bijzondere selectie van champagnes. Lees hieronder meer over de visie en producten van onze champagne-importeurs en foodleveranciers.

Deze lijst is nog niet compleet en wordt in aanloop naar 1 oktober 2023 aangevuld. Heb je interesse om ook deel te nemen aan Vignerons du Terroir? Neem contact op per mail.

Champagne-importeurs

Dis Donc Champagne | Jaqueline Smit

Dis Donc Champagne | Jaqueline Smit

Kwaliteitschampagnes van onafhankelijke wijnbouwers met 360° service voor de klanten. Dis Donc werkt samen met negen champagnefamilies en importeert en promoten hun kwaliteitschampagnes in Nederland. Van de Montagne de Reims tot aan de Aube. Dis Donc biedt een ruim en gevarieerd assortiment champagne aan. Van een beendroge blanc de blancs tot een houtgelagerd unicum. Ook deelt Jaqueline haar belevenissen en houdt ze klanten en volgers op sociale media op de hoogte over de avonturen van haar wijnbouwers, het leven en de ontwikkelingen in de wijngaard. Naast de website met webshop heeft Dis Donc ook een gastronomische lijn voor de horeca. Dis Donc adviseert over de combinaties die sommeliers en horeca-eigenaren kunnen maken met het menu. Van de persoonlijke identiteit van het aperitief tot het compleet maken van de wijnkaart met sterwaardige champagnes. Hoe dan ook: Dis Donc staat met 100% dévotion achter het assortiment: R. Pouillon, Vincent Couche, Hubert Paulet, Marie Copinet, Louis Casters, H. Blin, Perseval-Farge, Guillaume Sergent en Flavien Nowack.

Champagne Moutardier | Jasper Tasseron

Champagne Moutardier | Jasper Tasseron

Champagne Moutardier is een familiebedrijf dat al sinds 1921 is gevestigd in Le Breuil. Met 18 hectare eigen wijngaarden vervaardigt de familie champagnes met hoge kwaliteit met het beste van de druif meunier. Champagne Moutardier levert zowel aan horeca en wijnspeciaalzaken als consumenten en bedrijven. Als brand ambassador van het champagnehuis verzorgt Jasper Tasseron de import in Nederland.

Bubbel Broeders | Hermco & Siebe

Bubbel Broeders | Hermco & Siebe

Meet de Bubbel Broeders! Hermco van Roden en Siebe Kruize zijn geboren in hetzelfde jaar. Al sinds hun jeugd gaan ze samen de hort op als neven, maar eigenlijk meer als broers. Zet ze samen in een kamer en ze hebben een constante stroom van ideeën, discussies en vooral veel lol. Ze hebben een gedeelde passie voor lekker eten en drinken. Zo zijn ze een paar jaar geleden samen in de Champagne terecht gekomen en sindsdien zijn ze lyrisch over bubbels! Ze blijven nieuwe parels ontdekken én elk jaar nieuwe huizen toevoegen. Allemaal kleinere in Nederland onontdekte champagne producenten. Daar gaat namelijk kwaliteit voor op kwantiteit. Oude familietradities, liefde voor het land én unieke smaken zorgen keer op keer voor de perfecte bubbels. Bubbels met karakter.

Champagne Source | Thijs van Kan

Champagne Source | Thijs van Kan

Thijs van Kan is een enorme liefhebber van champagne en haalt met Champagne Source parels van kleine producenten vanuit Champagne naar Nederland. Voor wijnliefhebbers die graag genieten van een mooie champagne, die iets ‘anders’ willen (geen eenheidsworst) en willen weten wat ze drinken; waar het vandaan komt, waar het van gemaakt is en door wie. De champagnes selecteert hij met zijn mond, neus, hart én hoofd. Ze mogen niet te braaf of netjes zijn. In zijn assortiment hebben Pinot noir en Meunier de overhand, maar ook van Chardonnay heeft hij een mooie selectie champagnes.

Halfes | Jasper Smit

Halfes | Jasper Smit

Halfes wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van goede wijn, maar zo min mogelijk verspillen. Daarom leveren ze kleine (halve) flessen wijn van 375ml. Een idee dat ooit in een studentenkamer ontstond, maar inmiddels is doorgegroeid tot een serieus bedrijf. Jasper importeert alle wijnen direct van de wijnboer zodat hij zelf de lekkerst wijnen kan selecteren. In het assortiment zitten onder meer wijnen uit Portugal, Hongarije, Frankrijk, Spanje, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Italië. Door de groeiende vraag naar champagne werkt hij nu ook samen met een champagnehuis uit Premier Cru-dorp Trois-Puits. Wijnmaakster Laureen werkt met haar moeder en zus samen om een aantal fantastische champagnes te maken. De charme zit in het feit dat ze het creëren van een mooie champagne als familieproject zien. Door de details in hun wijnen en in hun wijnmakerij laten ze zien dat ze echte vigneronnes zijn. Halfes levert zowel aan consumenten als de horeca.

Meer Bubbels | Maarten van den Akker

Meer Bubbels | Maarten van den Akker

Vele momenten verdienen een goed glas mousserende wijn. En de juiste bubbel maakt dat moment nóg beter. Daarom is Meer Bubbels in 2016 begonnen met de import van unieke champagnes van kleine makers. Familiebedrijven waar de makers zelf in de wijngaard staan en vol passie over hun cuvée spreken. Alle wijnen zijn persoonlijk door Maarten geselecteerd op smaak, kwaliteit en karakter en vanuit de directe samenwerking met de makers probeert hij ook de passie en het verhaal achter het glas over te brengen. Niet alleen verhalen uit de champagne overigens, het assortiment bevat ook Duitse Sekt, Sloveense Spumante, prosecco en cava van kleine producenten. De mooiste mousserende wijn blijft natuurlijk wel champagne, daarom presenteert Meer Bubbels bij Vignerons du Terroir een selectie van de vier maisons die Meer Bubbels exclusief importeert: Hervé Mathelin, Mondet, Bochet-Lemoine en Yves Ruffin. Omdat er Meer Bubbels gedronken mogen worden!

Mijn Champagnemoment | Joshua Klerks

Mijn Champagnemoment | Joshua Klerks

Mijnchampagnemoment is een initiatief van Joshua Klerks. Hij laat je graag kennismaken met de veelzijdigheid van de Champagne. Daarnaast probeert hij het enthousiasme dat de champagneboeren zo typeert, over te brengen. Het verhaal achter de Champagne is namelijk waar het mede om gaat. Champagne is geen zaak van 'bekende' naam. Het gaat om smaak, verhaal en bovenal: beleving!

Mrs. Champagne | Susanne de Bruin

Mrs. Champagne | Susanne de Bruin

Susanne had al vaak de Champagneregio bezocht en bijzondere, ‘mind-blowing’ cuvées mogen proeven toen ze besloot zelf champagnes te gaan importeren. De smaken die ze ervaarde had ze nog nooit gehad bij de champagnes die verkrijgbaar zijn in de reguliere Nederlandse detailhandel. Daarnaast is haar filosofie dat champagne af moet van het ‘oliebollen’-syndroom. Een rijke wijn als champagne past bij zoveel culinaire gelegenheden dat alleen een feestelijke bubbel dit tekort doet. Met Mrs. Champagne importeert ze de champagnes van drie wijnhuizen, die allemaal geselecteerd zijn op smaak. Daarnaast kijkt ze ook naar het verhaal van de wijnmaker en de locatie van het bedrijf. Omdat ze met haar andere bedrijf Mrs. Grill ook veel bezig is met het combineren van wijn en eten, combineert ze iedere champagne met alles behalve standaard gerechten. Van een prachtige champagne bij een rokerige brisket van de smoker tot bubbels bij een vette pizza uit de houtoven. Als het maar een uitdagende combinatie is.

Pierre Ache | Peter Hekers

Pierre Ache | Peter Hekers

Sinds 2007 Peter Hekers (van Pierre Ache) zijn passie en importeert hij karaktervolle biologische en biodynamische wijnen. De zoektocht naar deze wijnen brengt hem bij wijnmakers die met gedrevenheid, vakmanschap en respect voor de natuur wijn maken. Pure wijnen die zo veel mogelijk uitdrukking geven aan de plaats waar ze vandaan komen. Authentiek en ongekunsteld. Vaak biologisch en biodynamische wijnen, natuurwijnen en met schilweking, orange-wijn. Inmiddels bestaat zijn ‘dreamteam’ uit ruim 40 bevlogen wijnmakers uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Slovenië. In de Champagneregio werkt hij samen met L&S Champagne en Gaiffe-Brun.

Puike Wijnen | Karin Brunia

Puike Wijnen | Karin Brunia

Karin is samen met haar partner Jos eigenaresse van Puike Wijnen. Een wijnwebshop voor horeca en particulieren met een uitgesproken assortiment Europese kwaliteit. Een wijn is puik als-ie fris, fijn en verrassend is. Het tweetal is dol op champagne. Na de eerste kennismaking in de regio (elf jaar geleden) was al snel duidelijk dat ze voor Puike Wijnen ook champagnes gingen importeren. Ze hebben inmiddels 18 verschillende champagnes van vijf wijnhuizen in het assortiment. Stuk voor stuk geselecteerd op balans, drinkbaarheid en karakter.

Tasty Sparkling | Kevin Philippi

Tasty Sparkling | Kevin Philippi

Tasty Sparkling is opgericht door Kevin Philippi. Zijn passie voor terroirchampagnes ontstond tijdens een proeverij van diverse kleine vignerons. 'Waarom wordt er niet verder gekeken terwijl er juist zoveel kwalitatieve diversiteit is?' vroeg Kevin zich af. Mensen om hem heen kenden voornamelijk de fameuze namen binnen de champagnewereld. Bovendien werden de meeste champagnes voornamelijk genuttigd tijdens bijzondere gelegenheden. Door Kevins passie voor terroirchampagne wilde hij zijn kennis en ervaring vergroten en delen. "Champagne is zo’n mooi product dat het juist op ieder mooi moment gedronken kan worden!" Met die gedachte is Kevin de uitdaging aangegaan om unieke, kwalitatieve en gastronomische champagnes te vinden die nog niet worden verkocht in Nederland. Die champagnes verkoopt hij vanuit Tasty Sparkling.

WijnDijck

WijnDijck

WijnDijck is een activiteit van vijf wijnliefhebbers. Na jaren van proeven, bezoeken en selecteren van wijnboeren hebben zij in de vorige eeuw het besluit genomen om ook voor andere wijnliefhebbers bijzondere wijnen te importeren. De selectie en filosofie is eenvoudig; WijnDijck benadert bevlogen en getalenteerde wijnmakers, vakmensen die bij voorkeur klein, biologisch en/of biodynamisch werken. Na en tijdens het bezoek proeven en selecteert WijnDijck voor de lange termijn. Onze focus en specialisatie ligt in Frankrijk, met name de Elzas, Bourgogne en Rhône gebieden en hun druivenrassen liggen hen goed. Vandaar ook de recente uitbreiding naar de Champagne en Duitsland.

Foodleveranciers en meer

Cru de Cacao | Tom Stalpers

Cru de Cacao | Tom Stalpers

Sinds 2019 is chocolaterie Cru de Cacao gevestigd aan de Lovensekanaaldijk in Tilburg. In een voormalige textielfabriek bereidt Tom Stalpers luxe chocoladecreaties op ambachtelijke wijze. Hij maakt daarbij gebruik van de chocolade van de Zwitserse producent Felchlin. Zij staan niet alleen bekend om hun superieure kwaliteit, maar ook om hun duurzame chocolade. Felchlin heeft de handelsketen namelijk in eigen beheer en betaalt een eerlijke prijs aan de cacaoboeren. Een filosofie waar Tom en zijn team volledig achter staan, omdat ze een goed evenwicht tussen mens, milieu en economie belangrijk vinden.

Jamoneria | Rick de Moed

Jamoneria | Rick de Moed

Ontstaan uit passie voor de Spaanse gastronomie heeft eigenaar Rick de Moed Jamoneria by Rick opgezet. Na jaren in Spanje te hebben gewoond, gewerkt in diverse restaurants en hotels begon het in Nederland weer te kriebelen om met Spaanse producten te werken in Nederland. Door de vele connecties & het spreken van de Spaanse taal was Rick in staat om de beste producten binnen te halen voor zijn onderneming. Werken met kleine familiebedrijven is een must en Rick heeft daar ook veel tijd ingestoken om deze bedrijven te vinden in Spanje. Naast zijn assortiment van topklasse is Rick ook officieel opgeleid als grootmeester in het snijden van Spaanse ham. Door deze opleiding is hij in staat de beste ham te selecteren die perfect past bij jouw onderneming of gewoon lekker voor thuis!

Het Kaasatelier | Joost & Lotte

Het Kaasatelier | Joost & Lotte

De sommelier en het kaasmeisje: het lijkt het begin van een sprookje en dat is het eigenlijk ook. Sinds hun eerste ontmoeting bij restaurant Mijn Keuken (één Michelinster) zijn Joost van Nijnatten en Lotte Franken onafscheidelijk. Na jarenlange ervaring in het hogere horeca-segment hebben zij in 2014 de overstap gemaakt naar het affineren van kaas. Anno 2018 is het stel rijp voor hun eigen zaak: Het Kaasatelier. Hier kunnen ze al hun kennis, passie en ervaring kwijt in het inkopen, affineren en leveren van kaas aan de horeca. Ze denken mee over het juiste kaasassortiment, kaas-drank-combinaties en het verwerken van kazen in gerechten. Kaasaffineurs met een missie dus. Joost en Lotte nemen je graag mee in de immer veranderende wereld van kaas.

Le Club des Vins

Le Club des Vins

Le Club des Vins is een platform voor wijnfans. Leer over wijn via blogs, podcasts en wijncursussen. Ook heeft Le Club een online Fanshop met wijnposters, puzzels, boeken, truien en meer. Hier vind je alles wat je wijnhart begeert. De fysieke winkel zit als shop-in-shop bij Vindict in Amsterdam-Noord. Wijnbrein achter Le Club is trouwens Nadien de Visser (DipWSET). In 2011 ruilde ze Rotterdam in voor een half jaar studeren in Zuid-Frankrijk. Ze viel als een blok voor rosé uit de Provence en organiseerde na thuiskomst haar eerste wijnproeverij. Een paar jaar en heel wat proeverijen later was Le Club des Vins geboren. Je kunt haar ook kennen van haar podcast met sommelier Jan-Jaap Altenburg.

Vignerons du Terroir
Proef de kracht van kleine champagneboeren